Hau izango da gure bloga, gelan egiten ditugun lanak argitaratzeko, albisteen berri emateko, irtereetako argazkiak gordetzeko...

2011/02/01

EDULKORATZAILEAK

Edulkoratzaileak janari eta edariak gozatzeko erabiltzen ditugu. Batzuk, naturalak eta kalorikoak dira.
Azukrea, edo sakarosa, kanaberatik edo erremolatxa gorritik ateratzen da, hainbat janari edo edari gozo prestatzeko osagai nagusia da. Sakarosa gramo batek 4 kilokaloria ematen dizkigu. Energi iturria da, karbohidratoa da.
Fruktosa fruten edo eztiaren azukrea da, gozoagoa da, baina kaloria berdinak ditu. Eztia, fruktosa eta glukosa azukreen nahasketa da, bitamina , mineral, proteina eta sendagai propietateak ditu. Bai azukrea eta bai eztia erraz eta azkar asimilatzen diren energi iturriak dira. Biak neurriz hartu ezkero, ez daukate zer ikusirik gizentzearekin, txantxarrarekin, kolesterolarekin...  bizi-ohitura osasungarriak izan ezkero , ez dirudi azukreak osasun arazoak ekar dezakeenik. 
Beste hainbat edulkoratzaile kimikoki laborategietan sortutakoak dira. Hauen artean gehien erabiltzen dena
sakarina da. Ez ditu kaloriak,egokia da sukaldean erabiltzeko, eta hainbat botiken osagaia da. 
Aspartamoa ere, edulkoratzaile artifiziala da. Azukrea baino 200 aldiz gehiago gozatzen du, edari freskagarri eta beste hainbat produktoetan erabiltzen da. Baina ez da egokia sukaldean erabiltzeko, beroarekin galdu egiten da.

No hay comentarios:

Publicar un comentario